BosniaHax

BosniaHax
 
BHLHomeFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share
 

 Pravila foruma

Go down 
AuthorMessage
smajo
Administrator
smajo

Broj poruka : 1413
Datum upisa : 2013-08-06
Lokacija : Sarajevo

Pravila foruma Empty
PostSubject: Pravila foruma   Pravila foruma EmptySun Aug 11, 2013 11:27 am

UVOD

Registracijom i sudjelovanjem na forumu prihvaćate ova forumska pravila i uvjete njegova korištenja. Administrator zadržava pravo njihovog mijenjanja bez prethodne najave i obrazloženja. Za pojedine podforume ili neka forumska događanja članovi moderatorskog tima mogu donijeti i na forumu objaviti dodatna (posebna) pravila. Članovi moderatorskog tima nisu odgovorni za sadržaj postova (osim svojih) jer su u njima izražena mišljenja i stavovi njihovih autora. Eventualne savjete iz postova koristite na vlastitu odgovornost. Sadržaj koji objave članovi foruma i nakon njihovog eventualnog prestanka sudjelovanja na forumu ostaju sadržani kao njegov sastavni dio.

1. KORISNIČKI RAČUN


Svaki član foruma odgovara za vlastiti korisnički račun. Nije dopušteno posuđivanje niti korištenje tuđih korisničkih računa. Zlouporabe se neće tolerirati. Svako kršenje ovih PRAVILA imat će za posljedicu TRAJNO UKIDANJE KORISNIČKOG RAČUNA.

2. POSTOVI I TEME KOJI KRŠE PRAVILA


Post ili tema koji nisu u skladu s forumskim pravilima mogu biti uređeni ili uklonjeni s ili bez prethodne najave ili naknadne obavijesti ovisno od posebnosti situacije i procjene bilo kojeg člana moderatorskog tima. Tema može biti i zaključana ili uklonjena. Za razloge editiranja, uklanjanja ili zaključavanja član foruma može pitati moderatore ili forum managere ISKLJUČIVO privatnom porukom. O tome nema rasprave na forumu i svi takvi pokušaji bit će uklonjeni i tretirani kao daljnje kršenje forumskih pravila.

3. PONAŠANJE I DISCIPLINSKE MJERE


Svačije mišljenje je dobrodošlo, uključujući i ono koje se ne slaže s drugim mišljenjem ili mišljenjem forumske većine, ispravlja nečiji krivi navod ili kritizira određeni postupak, ali na forumu nije dopušteno vrijeđanje, namjerno izazivanje sukoba, netrpeljivost po bilo kojoj osnovi, neargumentirano iznošenje negativnosti o članovima foruma i trećim osobama, poticanje na agresiju, omalovažavanje, prepucavanje i slična ponašanja koja nisu primjerena normalnoj komunikaciji.

Svi postovi koji krše gore navedena pravila biti će uređeni od strane člana moderatorskog tima uz kratko obrazloženje u samom editiranom postu, ili potpuno maknuti, uz opomenu za kršenje forumskih pravila. U slučaju nastavka takvog pisanja autor će biti ozbiljno opomenut, a u krajnjem slučaju i isključen s foruma.

Nepristojan i vulgaran jezik neće se tolerirati. Takvi postovi će biti uređeni ili obrisani, autor uvredljivih postova bit će upozoren, a u slučaju učestalog takvog pisanja i isključen. Isto vrijedi i za stavljanje slika nepristojnog i vulgarnog sadržaja.

Članovi koji su se registrirali isključivo da na forumu pokrenu svađu i prepucavanje ("trolovi") biti će brzo otkriveni i isključeni iz foruma. Za svaku tešku povredu pravila (prijetnje, teška vrijeđanja, učestalo kršenje nekog manje važnog pravila ... ) - dobiva se trenutni ban.

Najstrože je zabranjeno vrijeđanje po nacionalnoj, rasnoj i religijskog osnovi i za takve ispade dobiva se direktno isključenje, bez mogućnosti žalbe.

Negativne nekostruktivne kritike (vrijeđanja i rasprave bilo kakve vrste) bilo kojeg člana moderatorskog tima na forumu su strogo zabranjene. Kritiku je moguće uputiti ISKLJUČIVO privatnom porukom nadležnom moderatoru ili administratorima.

Probleme s drugim članovima foruma rješavajte ili privatnim porukama ili izvan ovog foruma.

4. PRIJAVA NEPRIMJERENIH POSTOVA


Jednostavno prijavite svaki post za koji mislite da krši forumska pravila. Prijave su automatski vidljive cijelom moderatorskom timu i bit će razmotrene u najkraćem mogućem roku. Prijavu posta vršite klikom na gumb "prijavi" pokraj svakog posta.

Možete prijaviti i neprimjereni nick, potpis, avatar, sliku profila. U slučaju da netko krši pravila kroz privatne poruke - prijaviti možete tako da pošaljete kopiju te poruke (forward ili screenshot) co-administratorima.

5. PRAVILA U VEZI POTPISA (SIGOVA) I AVATARA


Maksimalan broj znakova u potpisu: 350
Maksimalan broj znakova u potpisu s pripadajućim BBcode: 550
Maksimalan broj linija teksta u potpisu: 5
Dozvoljen je Basic BBCode, Color BBCode, Size BBCode, Font BBCode, Alignment BBCode, Link BBCode, Quote BBCode
Maksimalan broj smajlića u potpisu - 10
U potpisu su dozvoljeni i custom mysmilies ako ne prelaze dimenzije 30x30
Maksimalan font dozvoljen u potpisu kroz Font BBCode - 4
Prikaz userbarova i ostalih slika u potpisima je zabranjen.
Zabranjeno je stavljanje YOUTUBE filmića u potpise (makar bili u SPOILER tagovima)
U potpisima se kao grafike smiju koristiti jedino CUSTOM SMAJLIĆI, dakle ne smiju se koristiti nikakve grafike koje sadržajem ne predstavljaju smajliće (zabranjeno je stvaranje ulančane grafike).
moguće je zamoliti co-administratore za stavljanje avatara većeg od dopuštenog, a co-administratori imaju pravo na diskrecijsku odluku o tome hoće li taj avatar dozvoliti ili ne.

U avatarima i slikama u profilu nisu dopuštene nepristojne i vulgarne slike, niti slike koje potiču netrepeljivost po bilo kojoj osnovi ili potiču na prepucavanje.

U slučaju kršenja ovih pravila:
1. Avatar / potpis / neprimjerene slike bit će uklonjeni uz upozorenje privatnom porukom od člana moderatorskog tima.
2. Ako član vrati uklonjeni sadržaj, bit će sankcioniran opomenom za teško kršenje forumskih pravila i trajnim onemogućenjem potpisa/avatara.


6. PROMJENA KORISNIČKOG IMENA (NICKA)


Korisnik može zatražiti promjenu nicka slanjem privatne poruke co-administratorima. Korisnik ne može promijeniti korisničko ime u korisničko ime nekog drugog korisnika. Administrator i co-administratori zadržavaju pravo odbiti zahtjev za promjenom korisničkog imena.

7. ČLANOVI I MODERATORSKI TIM


Članom se postaje registracijom i pisanjem postova.

Moderatorski tim čine članovi koji svakodnevno prate rad stranice s posebnom pozornošću na dijelove za koje su zaduženi. Oni mogu uređivati (editirati) ili brisati postove u temama (topicima) te uređivati, brisati, premještati, zatvarati i otvarati topike u dijelovima koje moderiraju. Oni su tu da bi spriječili uvredljivo ili bilo koje drugo neželjeno ponašanje, potaknuli nove teme, pravilno usmjerili ili osvježili stare teme, uputili nove članove u pravila i pomogli im koristiti opcije. U raspravama članovi moderatorskog tima sudjeluju kao i svi drugi članovi, ali s posebnom pozornošću „dobrog domaćina“ kako bi se svaka rasprava zadržala u okvirima pristojne razmjene mišljenja. Moderatore / forum managere / co-administratore imenuje i razrješuje dužnosti administrator. Imenuju se iz reda aktivnih članova koji su svojim odnosom pokazali da ga smatraju redovnim mjestom za druženje i razmjenu mišljenja, a za koje se procjenjuje da su u mogućnosti pomoći drugima, tj. da za to imaju dovoljno vremena, volje i znanja. Prihvaćanjem administratorske ponude takav član dobiva moderatorske alate i ovlasti. Moderator / forum manager / co-administrator se razrješuje dužnosti kad administrator procijeni da iz bilo kojeg razloga nije više u stanju obavljati svoje dužnosti ili na vlastiti zahtjev.


Administrator je član s najvećim stupnjem kontrole. On određuje pravila i smjernice i imenuje druge članove moderatorskog tima. On može uključivati i isključivati različite opcije, uklanjati korisnike, zabranjivati pristup, kreirati nove dijelove, brisati i mijenjati poruke (postove) drugih korisnika itd. Administrator sve svoje privilegije koristi po vlastitoj prosudbi i u slučaju kad se za to ukaže potreba. Svoje postupke nije nikome dužan obrazlagati.

Članstvom se prihvaća da članovi moderatorskog tima obavljaju svoje dužnosti jer je to nužno za preglednost i normalan rad. Nove članove moderatori trebaju posavjetovati i uputiti na pravila i upute, kako bi što prije shvatili i prihvatili način rada.

Eventualne primjedbe na rad članova moderatorskog tima mogu se uputiti isključivo privatnom porukom administratoru. O tome nema rasprave na forumu jer će takvi postovi biti uklonjeni i tretirani kao kršenje pravila.

8. MOD I ADMIN TAGOVI U POSTOVIMA


Strogo je zabranjeno korištenje [mod][ /mod] i [admin] [ /admin] tagova u postovima svim članovima foruma, osim članovima moderatorskog tima. Nepoštivanje ovog pravila rezultirati će opomenom za teško kršenje forumskih pravila.

9. STRUKTURA I NAČIN KORIŠTENJA FORUMA


Struktura foruma od najveće cjeline prema najmanjoj je: forum, kategorija, podforum, topic i post. Forum je podijeljen na više kategorija i unutar njih na više podforuma, a kako bi ga članovi mogli lakše pretraživati i pisati postove. Kategorije i podforumi su vidljivi na forumskoj naslovnici. Podforumi ispod naslova imaju kratki tematski opis. Podforumi se sastoje od topica (tema). Na vrhu većine podforuma nalazi se topic s pregledom svih tema u tom podforumu. Topici se sastoje od postova. U postovima je članovima foruma u pravilu dozvoljeno naknadno popravljati greške (editirati post), ali administrator može po svom nahođenju privremeno ili trajno isključiti opciju edit u pojedinim podforumima ili na cijelom forumu.

10. OTVARANJE TEMA


Kod otvaranja novih tema treba obratiti pozornost na sljedeće:


Temu treba otvoriti u pravom podforumu. Krivo smještenu temu član moderatorskog tima će premjestiti i o tome eventualno obavijestiti korisnika privatnom porukom.
Prije otvaranja nove teme obvezno treba provjeriti postoji li već takva tema na forumu kako se teme ne bi duplirale. Post ili postove iz duple teme član moderatorskog tima će pripojiti izvornoj. Na to će u duploj temi kratko upozoriti otvarača, a potom temu zaključati. Nakon što autor vidi o čemu je riječ, moderator će zaključanu temu ukloniti.
Temi treba dati što konkretniji i precizniji naziv. Naziv teme ne treba pisati isključivo velikim slovima ili koristiti ponavljajuće znakove (npr. !!!!!) kako bi se privukla pozornost. Ukoliko je naziv previše općenit ili ne odgovara sadržaju teme, član moderatorskog tima će ga prilagoditi ili čak potpuno promijeniti, kao i po potrebi velika slova pretvoriti u mala i ukloniti višak nepotrebnih znakova.

Nije dozvoljeno otvaranje tema za SPAM ni u kojem dijelu foruma. Spamom se smatraju i teme tipa „Meni je dosadno“, „Danas mi je rođendan“, „Danas mi je imendan“, „Ajmo malo spamati“. Te teme će za posljedicu imati opomenu za spam.
Nije dozvoljeno otvaranje tema vezanih uz vjeru ili politiku van podforuma PARLAONICA. Takve će teme biti prebačene u podforum PARLAONICA, a član će dobiti opomenu zbog kršenja forumskih pravila.

11. PISANJE POSTOVA


Post treba postaviti u tematski odgovarajućoj temi. Tematski krivo postavljen post ili postove moderator ili forum manager će premjestiti, a ukoliko se primijeti učestalo takvo postanje i upozorit će člana. Ako ne postoji odgovarajuća tema, moderator ili forum manager će je otvoriti s takvim postom (postovima) kao uvodnim ili će za to zamoliti autora posta. Na postove koji su potpuno izvan teme (off topic) i remete njen napredak ili ozbiljnost član moderatorskog tima može po vlastitoj procjeni ili upozoriti ili ih potpuno ukloniti te upozoriti člana. Preporuča se prije slanja posta pomoću opcije "preview" pogledati kako izgleda i ispraviti eventualne greške, odnosno eventualno nešto dodati ili maknuti.

Kod pisanja postova treba pripaziti na još neka pravila.


Ne pisati postove isključivo velikim slovima (Caps Lock) jer se to u forumskoj komunikaciji doživljava kao vikanje i smatra nepristojnim.
Koristiti smajliće (emoticons) da se naglasi ton, ali isključivo s mjerom. Pretjerano korištenje smajlića čini post nerazumljivim i bespotrebno opterećuje forum. Smajlići se ne koriste kao direktna zamjena za riječi. Višak smajlića moderator će ukloniti iz posta i na to upozoriti autora posta. U ozbiljnim temama treba potpuno izbjegavati postove koji se sastoje samo ili pretežno od smajlića. Takve postove članovi moderatorskog tima mogu obrisati bez obrazloženja i eventualno upozoriti člana.
Nakon sto se u određenoj temi nakon Vašeg posta nastavi rasprava nije dopušteno editirati post na način da se mijenja smisao napisanog, odnosno briše dio ili cijeli tekst.
Citiranje (quote) treba koristiti s mjerom i na pravilan način tako da post ostane uredan i razumljiv. Nepravilno citiranje ispravit će moderatori i upozoriti autora posta da ubuduće pravilno citira.
U temama (naročito u predmetnim temama) nije dozvoljeno čavrljanje (chat), javljanje drugom članu foruma da ima ili će dobiti privatnu poruku ili e-mail i sl. Takvi postovi bit će obrisani, a autor posta upozoren na kršenje pravila. Za čavrljanje su predviđene druge teme, profilni komentari i privatne poruke.
Postovi u ozbiljnim temama ne smiju biti besmisleni i banalni. Postovi koje takvima procijene članovi moderatorskog tima bit će uklonjeni bez upozorenja.
Postove nije dozvoljeno pisati jedan za drugim u kratkom vremenskom razmaku (uzastopni postovi) jer to bespotrebno produžuje temu i time smanjuje njenu preglednost. Takve postove će moderatori spojiti u jedan i upozoriti člana koji to često radi. Ukoliko je Vaš post zadnji u temi, a želite još nešto napisati, koristite "EDIT" gumb koji se nalazi ispod svakog vašeg posta s desne strane.

12. OPOMENE I BANOVI


Opomene nose kaznene bodove. Moderatori i forum manageri mogu dati opomenu za neki oblik kršenja forumskih pravila u iznosu od 1 ili 2 boda , dok co-administratori i administrator mogu dati 1-5 bodova. Nakon skupljenih 3 kaznena boda slijedi ban od 7 dana a nakon skupljenih 5 kaznenih bodova slijedi ban od 30 dana, nakon skupljenih 10 kaznenih bodova Vaš korisnički račun je trajno ugašen. Kazneni bodovi se uklanjaju (traju) 180 dana od datuma dobivanja opomene. Opomene su vidljive samo članu koji ih dobije i članovima moderatorskog tima."Pravila preuzeta uz dopustenje autora sa Croatian n1 League"

www.haxball.com.hr
Back to top Go down
View user profile
 
Pravila foruma
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
BosniaHax :: - Forum :: Daje se na znanje-
Jump to: